Menu
A+ A A-

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ "ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ" ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Η έναρξη της νέας Δημοτικής θητείας ξεκινάει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και 

όλοι ετοιμάζονται, ειδικά η Δημοτική αρχή, το πως θα στελεχωθούν διάφορες επιτροπές του Δήμου και τα νομικά πρόσωπα αυτού.

Ο Δήμος Γλυφάδας μετά το ποσοστό του 79% του Παπανικολάου, δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα κυβερνησιμότητας όπως οι Δήμοι που δεν κατάφεραν να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή.

Ο Παπανικολάου έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Κόβει και ράβει αυτός και η παρέα του όπως το επιθυμούν. Πιο πολύ θα μας απασχολήσει η φερόμενη ως αντιπολίτευση (είμαστε επιφυλακτικοί για την πορεία αυτής ως αντιπολίτευση κατά πόσον θα τηρήσουν αυτά που έλεγαν προεκλογικά).

Θα σας μεταφέρουμε πιο κάτω, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ποιές είναι οι επιτροπές, το Προεδρείο, τα Νομικά πρόσωπα, πως λέει ο Νομοθέτης οτι πρέπει να στελεχωθούν, από ποιές παρατάξεις και ποιές θα είναι οι πιθανές συνεργασίες. Θα ασχοληθούμε μόνο με τα αιρετά πρόσωπα που αναφέρει ο Νομοθέτης.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, οτι η πορεία κάποιων στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο μας έχει αποδείξει οτι κάποιοι εξ αυτών της αντιπολίτευσης ήταν τα πολιτικά (και όχι μόνο) δεκανίκια του Παπανικολάου και ατίμωσαν τον θεσμό και στάθηκαν επίορκοι κατά την ορκομωσία τους. Άρα επ ουδενί δεν θα θέλαμε να τους ξαναδούμε πάλι σε πόστα επιτροπών κλπ. Αν θέλουν οι επικεφαλής την ηθική και την εντιμότητα, εδώ θα τους δούμε.

Ο νόμος 4683/2019 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 9/8/2019 και επομένως θα εφαρμοσθεί στις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους από την 1η Σεπτέμβρη 2019.

Στο άρθρο αυτό εμείς θα ασχοληθούμε με τα αυτά που θα έχουν εφαρμογή στο Δήμο Γλυφάδας, κατά την νέα δημοτική περίοδο.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προέρχεται υποχρεωτικά από την νικήτρια παράταξη «Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ», (του Δημάρχου Γ. Παπανικολάου).

Ο  Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προέρχεται υποχρεωτικά από την δεύτερη σε δύναμη παράταξη «Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΓΥΡΙΖΕΙ  ΣΧΕΛΙΔΑ», (του Στ. Θεοδοσόπουλου).

Ο  Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προέρχεται υποχρεωτικά από την τρίτη σε δύναμη παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ», (του Αν. Ταστάνη).

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Στην παντοδύναμη με τον νέο νόμο 9μελή Οικονομική Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Δήμαρχος, εκτός από τον ίδιο θα συμμετέχουν και 2 Αντιδήμαρχοι που θα ορίσει ο Δήμαρχος. Τα υπόλοιπα 6 μέλη θα εκλεγούν από το Δημοτικό Συμβούλιο αναλογικά, όπου με βάση πάντα τις διατάξεις του νέου νόμου, τα 4 μέλη θα προέρχονται υποχρεωτικά από την παράταξη του Δημάρχου και τα υπόλοιπα 2 μέλη της θα προέρχονται ο ένας από την δεύτερη σε δύναμη παράταξη «Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΓΥΡΙΖΕΙ  ΣΧΕΛΙΔΑ» του Στ. Θεοδοσόπουλου και ο άλλος από την τρίτη σε δύναμη παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ», του Αν. Ταστάνη.  Συνολικά η παράταξη του Δημάρχου από τα 9 μέλη της Ο.Ε. θα έχει τα 7. Αντίστοιχος θα είναι και ο αριθμός των αναπληρωματικών μελών της κάθε παράταξης.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  ΖΩΗΣ

Στην αναβαθμισμένη με διευρυμένες αρμοδιότητες  Ε.Π.Ζ., αναφορικά με την συγκρότησή της και την εκλογή των μελών της, ισχύουν και εφαρμόζονται ακριβώς οι ίδιες διατάξεις της Ο. Ε., η δε εκλογή των μελών της Ε.Π.Ζ. γίνεται μετά την εκλογή των μελών της Ο.Ε.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ  ΣΤΟ Κ.Α.Π.Π.Α  ΚΑΙ  ΣΤΗΝ  ΓΚΟΛΦ  Α.Ε.

Στο άρθρο 6 παρ. 1 του νέου νόμου 4683/2019 ορίζεται ότι, τα αιρετά πρόσωπα στα Δ.Σ. τα ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου τα 3/5 προέρχονται από την παράταξη του Δημάρχου και τα 2/5 από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Επομένως στο Δ.Σ. του «Κ.Α.Π.Π.Α.» θα συμμετέχουν 3 Δημοτικοί Σύμβουλοι από την πλειοψηφία και συνολικά 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Το ίδιο θα γίνει και στο Δ.Σ. της μονομετοχικής δημοτικής εταιρείας  «ΓΚΟΛΦ Α.Ε», όπου θα συμμετέχουν 3 Δημοτικοί Σύμβουλοι από την πλειοψηφία και συνολικά 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι από τις παρατάξεις  της μειοψηφίας.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΗ  ΚΑΙ  ΤΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Με τον νέο νόμο δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για την μη εφαρμογή του θεσμού σε όλους τους Δήμους, αφού αρκούν οι ψήφοι των 3/5 των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή του.

Μένει λοιπόν να δούμε εάν η επιλογή για το νευραλγικό αξίωμα του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ,  θα είναι ενός προσώπου αντικειμενικού και με εγνωσμένο κύρος στην πόλη, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι θα έχουμε ένα ακόμη  βόλεμα κάποιου σφουγγοκωλάριου και βολικού οσφυοκάμπτη αυλοκόλακα του Δημάρχου.

Μακάρι να διαψευσθούμε.